Trenutno pregledavate Klizaljke za umjetničko klizanje
Klizaljke za umjetničko klizanje

Klizaljke za umjetničko klizanje

Klizaljke za umjetničko klizanje vidno se razlikuju od hokejaških ili klizaljki za brzo klizanje. Njihov je nož malo duži od stopala klizača, pa se nastavlja i iza peta. Osim što su manje i jednostavnijih oštrica (noževa), one na vrhu imaju zupce (toe picks ili toe rakes) koji se tu prvenstveno nalaze kako bi olakšali i omogućili skokove te izvođenje određenih figura koje bi bilo nemoguće obaviti bez tog dijela klizaljki.

Oštrica (nož) klizaljke je zaobljena na vrhu prstiju u određenom radijusu. Danas su klizaljke dizajnirane kako bi moge održavati što veću stabilnost klizača. Oštrica klizaljki je tanka i najvažnija u čitavom sportu, oštra je kao žilet (kako bi mogla sjeći led, ali na žalost može povrijediti i klizača). Ponekad od kvalitetno oštrih noževa klizaljki ovisi i čitav ishod natjecanja.

Klizaljke za umjetničko klizanje niže su od klizaljki u drugim disciplinama, a to doprinosi većoj kontroli rada nogu (što je vrlo važno u plesnoj disciplini), kao i većoj kontroli pri izvođenju raznih figura.

Klizaljke se po tradiciji izrađuju ručno od više slojeva kože kako bi klizaču omogućile da oko zgloba ima stabilnu fleksibilnu obuću., Zadnjih godina mogu se kupiti i klizaljke od sintetičkih materijala s termoizolacijom.

NAPOMENA:

Prije kupovine novih ili rabljenih klizaljki obavezno se posavjetujte s vašim trenerom ili trenericom klizanja kako biste izbjegli kupovinu neadekvatne opreme, a samim time i nepotrebne troškove!