Trenutno pregledavate Klizanje u Sisku – malo povijesti

Klizanje u Sisku – malo povijesti

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Novosti

Grad Sisak kroz povijest vezan je i uz klizačke sportove. Rad u tvornici i klizanje tako se ovdje isprepleću više od jednog stoljeća. Tako je davne 1880. godine u Sisku osnovano „Hrvatsko sklizačko društvo“. Osnivači društva bili su članovi tadašnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Sisku, a među inicijatorima nalazili su se Eugen Janušić, Antolković i Fabatz.

Prema usvojenim društvenim pravilima, koja su odobrena po odjelu za unutarnje poslove Kraljevske hrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade u Zagrebu 7. srpnja 1880. Godine. Svrha je hrvatskom sklizačkom društvu u Sisku gajenje i promicanje sklizanja, koja se ima postići priredbom lijepog i udobnog sklizališta uz što povoljnije uvjete.

Hrvatsko sklizačko društvo u Sisku imalo je veliki broj članova jer se u članstvo primalo svakoga koji je platio u ime upisnine 50 novčića i za godišnju članarinu 5 forinta. Oni članovi koji su uz to platili još i posebni dodatak od 25 forinti bili su u društvu upisani kao članovi-utemeljitelji. Društvo je djelovalo niz godina uređujući kad su za to postojali uvjeti tijekom zime sklizališta u Sisku na primjer kod Marićevog brda u Novom Sisku, na Gmajni, kod Špeljakove kuće, gdje je danas gimnazija i nekim drugim mjestima u Starom Sisku na kojima su brojni članovi provodili slobodno vrijeme.

Uređena sklizališta društva članovi su koristili besplatno, a svi ostali građani Siska ili drugih mjesta uz dnevnu ulazninu od 30 novčića i odobrenje jednog od odbornika društva. Sama lokacija klizališta i današnje ledene dvorane specifična je jer se nalazi doslovno nad povijesnom zgradom stare pivovare koja je bila jedna od prvih u ovom dijelu Europe, i kao takva je zaštićeno kulturno dobro. Za napomenuti je kako je u Sisku 1930. godine prvi put igrana utakmica hokeja na ledu, a 1934. godine je u sklopu Športskog društva “Slavija” osnovan klub hokeja na ledu, što je bio drugi klub u hrvatskoj odmah poslije Zagreba osnovanog četiri godine ranije. Sve to potvrđuje da su naši sugrađani vezani uz led, te da od davnina gaje ljubav prema klizačkim sportovima.